Osakeyhtiön kirjanpito

Osakeyhtiön kirjanpito – kuinka päästä mahdollisimman helpolla ja edullisesti?

Julkaistu 1.8.2022

Yrityksen perustamisessa yleistynyt yhtiömuoto on osakeyhtiö. Osakeyhtiö on omistajistaan erillinen oikeushenkilö, jolloin osakkeenomistajat vastaavat yhtiön veloista ja muista velvoitteista vain sijoittamansa pääoman verran. Tämä on merkittävin ero, jos osakeyhtiötä verrataan esimerkiksi toiminimeen, jossa yrittäjä vastaa yrityksen veloista ja velvoitteista henkilökohtaisesti. 

Osakeyhtiön perustaminen on helppoa, sillä alkupääomaa ei nykyään enää vaadita. Perustamisen yhteydessä tulee mietittäväksi laajempia osakeyhtiön hallintoa koskevia seikkoja, kuten hallituksen kokoonpano ja yhtiöjärjestys sekä erilaiset rekisterit, kuten ALV-rekisteri ja ennakkoperintärekisteri. Näissä osakeyhtiön hallintoa koskevissa seikoissa tulee olla tarkkana.

Mitä osakeyhtiön kirjanpito vaatii?

Osakeyhtiö syntyy rekisteröinnistä. Tämän jälkeen osakeyhtiö voi toimia omaan lukuunsa, kuten tehdä erilaisia sopimuksia, ostaa kalustoa sekä nostaa rahoitusta. Osakeyhtiön rekisteröinnin yhteydessä on hyvä pohtia, miten yrityksen kirjanpito ja taloushallinto järjestetään.

Osakeyhtiön kirjanpito tulee laatia kahdenkertaisena ja kirjausten pohjalta laaditaan vuosittain tilinpäätös, joka kertoo toiminnan laajuudesta, kannattavuudesta sekä varallisuusasemasta. Tilinpäätöstä pohjana käyttäen osakeyhtiölle laaditaan myös veroilmoitus ja tuloksesta maksetaan 20 % tulovero.

Jotta yrityksen kirjanpidon ja taloushallinnon hoitaminen sujuu näppärästi, yrittäjän kannattaa valita jokin ohjelma tai tilitoimisto osakeyhtiön talousasioiden hoitoon. Valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi miten myyntilaskut laaditaan, ostolaskut vastaanotetaan ja laskut maksetaan mahdollisimman helposti. Pienen osakeyhtiön kirjanpitoa voi lähteä tekemään itse, mutta tällöin on hyvä olla tuntemusta tai tukea saatavilla taloushallinnon hoitamiseen. 

Osakeyhtiön kirjanpidon tekeminen on riippuvaista yrityksen toiminnasta ja laajuudesta. Laajempi liiketoiminta ja suuremmat tapahtumamäärät ottavat tietysti enemmän aikaa. Lisäksi yhtiön toiminta ja toimiala voivat tuoda kirjanpitoon erityispiirteitä, joista on syytä keskustella asiantuntijan kanssa.

Kirjanpidon hinta

Halvimmillaan yrittäjä hoitaa kirjanpitonsa itse ja hankkii käyttöönsä kirjanpito-ohjelman. Toiminnan ollessa pientä, osakeyhtiön on mahdollista saada kirjanpito-ohjelma käyttöönsä ilmaiseksi. Muuten kustannuksia syntyy ohjelman käytön lisäksi laskujen vastaanotosta sekä lähetyksestä. 

Tässä vaihtoehdossa yrittäjän omaa aikaa sitoutuu enemmän taloushallinnon hoitamiseen, mikä on pois yhtiön liiketoiminnasta sekä laskutettavasta työstä. Yrittäjälle voi lisäksi jäädä epävarmuutta kirjanpidon, yhtiöoikeuden ja verotuksen oikeellisuuteen liittyen.  

Toisena vaihtoehtona on, että yritys valitsee kumppanin, joka hoitaa yhtiön kirjanpidon, verotuksen ja hallinnolliset asiat. Kumppani voi olla yksittäinen kirjanpitäjä tai tilitoimisto. Tämä on tietysti hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta yrittäjän aikaa vapautuu laskutettavaan työhön ja epävarmuus poistuu kun taloushallinnon hoitaa ammattilainen.

Ulkoistetun taloushallinnon hinta on muutamasta kympistä ylöspäin kuukaudessa. Lisäksi tilinpäätöksen ja veroilmoituksen laadinta voidaan hinnoitella erikseen. Tarkempaa tietoa hinnoista löytyy eri palveluntarjoajien, kuten kirjanpito-ohjelmien ja tilitoimistojen, hinnastoista.

VINKKI:

TiliJaska on suomalainen kirjanpito- ja laskutusohjelma, jonka avulla hoidat osakeyhtiön kirjanpidon ja laskutuksen helposti ja nopeasti – jopa ilmaiseksi. TiliJaskan käyttöön et tarvitse aiempaa kokemusta kirjanpidosta. Tutustu TiliJaskaan ja hinnastoon täällä: https://tilijaska.fi/fi/hinnoittelu

Yhteenveto osakeyhtiön kirjanpidosta

Osakeyhtiön kirjanpito tulee aina laatia kahdenkertaisena. Tämä asettaa tietyt vaatimukset niin kirjanpito-ohjelmalle kuin valitulle toimintatavalle. Yrittäjä voi laatia osakeyhtiön kirjanpitonsa itse tai ulkoistaa sen valitsemalleen kumppanille. 

Vaihtoehtoja vertailtaessa yrittäjän kannattaa huomioida hinnan lisäksi oma ajankäyttönsä sekä tarvitsemansa tuen ja avun määrä taloushallinnon asioissa. Kirjanpito on halvimmillaan ilmaista ja ulkoistettuna muutamasta kympistä ylöspäin kuukaudessa.